Groenlo krijgt muntenroute

Het idee voor de muntenroute is ontstaan in de werkgroep GOV 100 jaar en wordt uitgevoerd door IdeeMedia. “Op verschillende plekken in Groenlo worden bronzen munten in de straat geplaatst. Hierop staan afbeeldingen die al kort iets vertellen over de plek. De rest van het verhaal is online op muntenroute.nl/groenlo te lezen. Het mooie is dat het verhaal eigenlijk nooit af. Straks kan iedereen zijn of haar aanvullingen vertellen op de site waardoor een eigen ‘grolleapedia’ zal ontstaan”, vertelt ondernemer Peter Konings.

Elk jaar nieuwe munten
Er wordt gestart met 23 munten op aansprekende plekken in de stad zoals bij het stadhuis, de stadsboerderij en de basiliek. “Het is de bedoeling dat we volgend jaar nog eens tien munten gaan plaatsen, er is over zoveel plekken iets te vertellen. We willen de route elk jaar verder uitbreiden met een nieuwe munten.” De munten liggen niet in een bepaalde volgorde zodat ook mensen die toevallig langslopen een kijkje kunnen nemen op de site. Uiteraard is de route wel helemaal te lopen voor de liefhebbers. Op je smartphone kun je kijken waar de volgende munt ligt.

Mooi en goed uitgevoerd
Voor kinderen komt er een speciale speurtocht langs de munten. “Daar gaan we later dit jaar mee van start”, zegt Konings. De route is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Oost Gelre en de VVV. Toeristisch coördinator Bernou Wagenaar van Oost Gelre is blij met de komst van deze bijzondere toeristische trekpleister. “Het is een prachtig idee en heeft ook nog eens een educatief karakter. Het is mooi dat het GOV dit geïnitieerd heeft en dat we als gemeente hier verdere uitbreiding aan kunnen geven. Weer een mooi en goed uitgevoerd initiatief in Groenlo; het zal de toeristen én de Grollenaren zelf bijzonder aanspreken.”
De ideeën en schetsen zijn door IdeeMedia gemaakt met een bijdrage van Willem te Molder en Noël Versteegen-Ebbers. De uiteindelijke tekeningen op de munten zijn gemaakt door de Amsterdamse kunstenares Doris de Jong, een oud Grolse.