Grols kanon

GR17 Grols kanon

U bevindt zich bij deze munt in één van de oudste straten van Groenlo, midden in de binnenstad. Recht voor u is de toegang naar de Kanonsbulten. Bovenop de bult staat dé trots van Groenlo; het Grols kanon.

Dit authentiek kanon is volgens de overlevering achtergelaten door prins Frederik Hendrik als herinnering aan zijn verovering van Grol op de Spanjaarden in 1627. Ook de stervormige stadsgracht en een volledig intacte ravelijn zijn aanwezig, met de enigszins incorrecte naam “De Halve Maan”. Van de zes halve manen rond Groenlo is er namelijk geen overgebleven. Dat de Kanonswal niet is afgebroken is te danken aan de aanleg van het Joodse kerkhof dat ernaast ligt. De ravelijn is eveneens bewaard gebleven omdat het eigendom was van het Gasthuis.

Het kanon is vaak onderdeel geweest van de ‘vriendschappelijke vete’ tussen Groenlo en Lichtenvoorde. Zo werd Groenlo’s trots in 1957 ontvoerd door de Lichtenvoordenaren.

Vriendengroep ‘de Kanonniers’ heeft het kanon op 25 oktober 1998 weer schietklaar gemaakt. Voor het eerst in 70 jaar bulderde het Grolse kanon weer over de vesting.

Lees meer over de geschiedenis van Groenlo.

Hebt u een suggestie over deze munt?